Η ι σ τ ο ρ ί α μ α ς . . .

Τ ο α γ ρ ό κ τ η μ ά μ α ς

Αγρόκτημα Μελίτος

Το αγρόκτημά μας, βρίσκεται στον δήμο Αμφίπολης, στους πρόποδες του ιερού και χρυσοφόρου όρους Παγγαίο, συνολικής έκτασης 54 στρ. αμυγδαλιάς.

Η επιχείρηση εντάχθηκε σε επενδυτικό πρόγραμμα και έτσι δημιουργήθηκε μονάδα καθετοποίησης της δικής μας παραγωγής, με στόχο την επεξεργασία και τυποποίηση των παραγόμενων προϊόντων. Έτσι, εκτός από την καλλιέργεια, προχωρήσαμε στην καθετοποίηση της παραγωγής μας, με την δημιουργία νέων εγκαταστάσεων: σπαστήρας, γραμμή παραγωγής και συσκευασίας, κατασκευή ψυκτικού θαλάμου για την αποθήκευση με στοχο την παραγωγή ασφαλών προϊόντων για τον καταναλωτή και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Τα αμύγδαλα συγκομίζονται, αποξηραίνονται στον ήλιο και στην συνέχεια οδηγούνται στον σπαστήρα, όπου παράγεται η αμυγδαλόψιχα. Γίνεται η διαλογή, η συσκευασία και η αποθήκευσή της στον ψυκτικό θάλαμο. Τα αμύγδαλα αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, βιταμινών, αντιοξειδωτικών ουσιών, φυτικών ινών, μετάλλων και ιχνοστοχείων, ενώ δεν περιέχουν χοληστερόλη. Αποτελούν μια εύκολη, καλή και υγιεινή επιλογή ως σνακ. Μπορούν να προστεθούν σε σαλάτες, σαν πρωινό στο γιαούρτι και στα δημητριακά. Η καθημερινή κατανάλωση μικρής ποσότητας, αμυγδάλων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL χοληστερόλη), στην πρόληψη καργιοαγγειακών και άλλων εκφυλιστικών παθήσεων, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στην ρύθμιση της αρτηριακής πιέσης και σε πολλές άλλες λειτουργίες.

Μια χούφτα ανάλατα ωμά αμύγδαλα, μπορεί να προσφέρει πολλά ευγερτικά αποτελέσματα στην ανθρώπινο οργανισμό.

Η ιστορίας μας

Π ώ ς ξ ε κ ι ν ή σ α μ ε

Αγρόκτημα Μελίτος
Οι άνθρωποί μας

Γ ν ω ρ ί σ τ ε μ α ς

Melitos Farm - Αγρόκτημα Μελίτος

Χρήστος Μελίτος

Ιδρυτής και ιδιοκτήτης

Melitos Farm - Αγρόκτημα Μελίτος

Αθανασία Πασιαλή

Γενική Διεύθυνση – Γεωπόνος ΑΠΘ

Melitos Farm - Αγρόκτημα Μελίτος

Μαρία Μελίτου

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών ΑΠΘ

Σταθμοί...

Π ά ν ω α π ό τ έ σ σ ε ρ ι ς δ ε κ α ε τ ί ε ς ι σ τ ο ρ ί α ς

1979

Το ξεκίνημα

Αμυγδαλοπαραγωγός από το 1979 όπου σε ηλικία 31 ετών, ο Χρήστος Μελίτος ασχολείται για πρώτη φορά με την καλλιέργεια αμυγδάλων και φυτεύει τα πρώτα 900 δέντρα σε έκταση 33 στρεμμάτων στη Παλαιοκώμη Σερρών. Όσον αφορά τις αρχικές ποικιλίες αυτές ήταν: Τέξας (350 δέντρα), Φυρανιά (350 δέντρα), Τρουίτο (150 δέντρα) και Ρέτσους (50 δέντρα).

Πριν από το ’79 είχε ασχοληθεί με άλλες καλλιέργειες (ντομάτα, τεύτλα, καπνά) καθώς και με τη κτηνοτροφία.

– 1988

Διαδικασίες

Η διαδικασία συγκομιδής στο χωράφι γίνεται με την “παραδοσιακή” τεχνική, δηλαδή χειρωνακτικά με το χτύπημα των δέντρων με μεγάλες βέργες μέχρι να πέσουν τα αμύγδαλα. Το 1988 πραγματοποιείται αγορά δονητή και πλατφόρμας και ο τρύγος γίνεται σαφώς μια πιο εύκολη και γρήγορη υπόθεση.

2007

Το "Αγρόκτημα Μελίτος"

Ο Χρήστος μαζί με τη γεωπόνο σύζυγό του, Αθανασία Πασιαλή αποφασίζουν να ασχοληθούν οι ίδιοι με την επεξεργασία και το εμπόριο της παραγωγής τους. Ιδρύεται έτσι η οικογενειακή επιχείρηση “Αγρόκτημα Μελίτος” με έδρα τη Παλαιοκώμη Σερρών.

Η επιχείρηση εντάσσεται σε επενδυτικό πρόγραμμα (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Ευρωπαική Ένωση) με στόχο την κατασκευή των εγκαταστάσεων και την αγορά των αναγκαίων μηχανημάτων (σπαστήρας αμυγδάλων, ψυγείο, συσκευαστήριο κ.α)

2008

Νέες εκτάσεις

Προστίθενται 200 νέα δέντρα ποικιλίας Τέξας και Φυρανιά σε έκταση 7 στρεμμάτων στη Μεσολακκιά Σερρών
Melitos Farm - Αγρόκτημα Μελίτος
2014 - 2015

Νέος εξοπλισμός

Η επιχείρηση προχωρά σε εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού εξοπλισμού εκμεταλλευόμενη 2ο επενδυτικό πρόγραμμα.
2018

Εκτάσεις και εξοπλισμός

Προστίθενται 450 νέα δέντρα ποικιλίας Τέξας και Φυρανιά σε έκταση 15 στρεμμάτων στη Μεσολακκιά Σερρών. Επίσης η επιχείρηση ακολουθώντας τις εξελίξεις της τεχνολογίας στη γεωργία εξοπλίζεται με αναρτώμενο δονητικό μηχάνημα συλλογής καρπών με ομπρέλα.

2020

41 έτη μετά

Πραγματοποιείται εκρίζωση των αρχικών δέντρων, ηλικίας 41 ετών πλέον. Στο χωράφι φυτεύονται εκ νέου δέντρα με ποικιλίες μόνο Τέξας και Φυρανιά αυτή τη φορά.

2023

Νέο προϊόν

Λανσάρισμα νέου προιόντος – Ξεκινά η παραγωγή φυσικού αμυγδαλοβούτυρου.