Α μ υ γ δ α λ ι έ ς

H αμυγδαλιά ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae) στο γένος Prunus. Είναι δένδρο φυλλοβόλο με ύψος από 4 ως 12 μέτρα, κορμό διαμέτρου μέχρι 30 εκατοστά και φύλλα ελλειψοειδή, λογχοειδή και οδοντωτά. Η ιστορία της αμυγδαλιάς χρονολογείται χιλιάδες χρόνια πίσω. Πιστεύεται ότι η αμυγδαλιά κατάγεται από τη Μέση Ανατολή και τη Κεντρική Ασία.

Αρχαιολογικές μελέτες υποδεικνύουν ότι καλλιεργούταν από αρχαίους πολιτισμούς όπως οι Αιγύπτιοι, οι Πέρσες, οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι.
Μάλιστα όταν πέθανε ο Αιγύπτιος βασιλιάς Τουταγχαμών γύρω στο 1325 π.Χ. τα αμύγδαλα ήταν μία από τις τροφές που τοποθετήθηκαν στον περίφημο τάφο του για να τον τρέφουν στη μετά θάνατο ζωή του. Στην αρχαία Ελλάδα οι καρποί της αμυγδαλιάς αναφέρονται ως εδώδιμοι από τον 6ο π.Χ αιώνα και αποτελούσαν σημαντικό στοιχείο της διατροφής.

Ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής πίστευε στις θεραπευτικές ιδιότητες των αμυγδάλων και τα σύστηνε σε πολλές από τις θεραπείες του. Από την Ελλάδα η αμυγδαλιά διαδόθηκε στην Ιταλία κατά τον 2ο π.Χ αιώνα με τη Λατινική ονομασία του αμυγδάλου να είναι nux Graecum (ελληνικό καρύδι). Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα η διάδοση της καλλιέργειας συνεχίστηκε στην Ευρώπη όπου και εφευρέθηκε το γάλα αμυγδάλου που αποτελούσε βασικό συστατικό στη κουζίνα της εποχής. Έπειτα κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης και της Εποχής των Εξερευνήσεων, Ισπανοί ιεραπόστολοι εισήγαγαν την αμυγδαλιά σε νέες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Καλιφόρνιας στην Αμερική. Το κλίμα της Καλιφόρνιας αποδείχτηκε κατάλληλο για τη καλλιέργεια της αμυγδαλιάς με τη περιοχή να αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο παραγωγό αμυγδάλων παγκοσμίως. Η πλούσια ιστορία της αμυγδαλιάς αντανακλά την αντοχή της στο χρόνο και σε διάφορες κλιματικές συνθήκες, την ύψιστη θρεπτική αξία των καρπών της αλλά και τη σημαντική θέση της στους διάφορους πολιτισμούς ανά τους αιώνες.

Στις μέρες μας η αμυγδαλιά καλλιεργείται σε πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο και σε διάφορες ποικιλίες (Τέξας, Φυρανιά, Μάρτα, Πέντα, Τουόνο κ.α). Είναι γεγονός ότι οι περιοχές που έχουν μεσογειακό κλίμα παρέχουν τις ιδανικότερες συνθήκες για την παραγωγή καλύτερης ποιότητας αμυγδάλων(άρωμα, γεύση). 

Συγκεκριμένα στο Αγρόκτημά μας καλλιεργούμε τις παρακάτω ποικιλίες:

Melitos Farm - Αγρόκτημα Μελίτος

Π ο ι κ ι λ ί α Τ έ ξ α ς ( T e x a s )

Είναι μια κλασική ποικιλία που έχει τις ρίζες της στις ΗΠΑ, εγκλιματίστηκε άριστα στις συνθήκες της χώρας μας στην οποία και καλλιεργείται για πάνω από 40 χρόνια.
O καρπός της είναι ωοειδούς σχήματος, μετρίου μεγέθους και οριμάζει συνήθως το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Το κέλυφος του καρπού χαρακτηρίζεται ημίσκληρό.
Η αμυγδαλόψιχα της ποικιλίας αυτής είναι αρωματική και γευστική, καναλώνεται ωμή ή καβουρδισμένη και χρησιμοποιείται ευρέως στις βιομηχανίες μεταποίησης και ζαχαροπλαστικής.

Π ο ι κ ι λ ί α Φ υ ρ α ν ι ά ( F e r r a g n e s )

Είναι μια κλασική ποικιλία που έχει τις ρίζες της στη Γαλλία και καλλιεργείται ευρέως τόσο στην Ελλάδα όσο και στις μεσογειακές χώρες.
Ο καρπός της είναι μακρόστενου σχήματος, μεγάλου μεγέθους και ωριμάζει συνήθως το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Το κέλυφος του καρπού είναι ημίσκληρο.
Πρόκειται για μια ποιοτική ποικιλία ειδικά ως προς το μέγεθος και το χρώμα που χρησιμοποιείται για νωπή κατανάλωση ως σνακ αλλά προσφέρεται επίσης και για ψήσιμο.
Melitos Farm - Αγρόκτημα Μελίτος